Στεφανες (θηκες) και Γεφυρες

Στην οδοντιατρική, οι στεφάνες και οι γέφυρες αναφέρονται στην αποκατάσταση των φυσικών δοντιών που έχουν υποστεί βλάβη, φθορά ή απώλεια. Μπορεί να γίνει μια στεφάνη για την αποκατάσταση ενός μεμονωμένου δοντιού που έχει υποστεί βλάβη από αποσύνθεση (τερηδόνα) ή θραύση στην αρχική του μορφή και λειτουργία, ενώ μια γέφυρα χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Αυτές οι αποκαταστάσεις κολλάνε πάνω στα δόντια και αναφέρονται ως «σταθερή» οδοντιατρική αποκατάσταση.

Και οι δύο διαδικασίες απαιτούν τη χρήση τοπικού αναισθητικού προκειμένου να προετοιμαστούν τα δόντια: χωρίς πόνο.

Στην περίπτωση μιας στεφάνης ή περισσότερων προετοιμάζεται μόνο το κατεστραμμένο δόντι.
Στην περίπτωση που χρειαστεί μια γέφυρα, τα γειτονικά δόντια πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα ,βάση κάποιων κανόνων. Σε πολλές περιπτώσεις και προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων είναι απαραίτητο να προηγηθεί απονεύρωση των δοντιών-στηριγμάτων της γέφυρας.

Είναι μια εύκολη και πολύ προβλέψιμη διαδικασία.Οι στεφάνες και οι γέφυρες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιζητά ο καθένας σας.

4 τύποι Στεφάνης

– Ολοκεραμική.

Όλη η στεφάνη είναι από πορσελάνη(ολοκεραμική), χωρίς εσωτερικό μέταλλο. Η πιο αισθητική λύση.

-Πορσελάνη συντηγμένη με χρυσό.

Πολύ βιοσυμβατό. Δεν υπάρχει γκρίζο περιθώριο γύρω από τη γραμμή των ούλων.

-Πορσελάνη συντηγμένη με παλλάδιο.

Βιοσυμβατό ευγενές μέταλλο

-Πορσελάνη συντηγμένη με μέταλλο στο εσωτερικό.

Το γκρι μέταλλο θα εμφανίσει γκρίζο περιθώριο γύρω από τη γραμμή των ούλων μετά από λίγα χρόνια.

Η πορσελάνη στρωματοποιείται και ψήνεται σε κεραμικό φούρνο στους 2000 βαθμούς, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.