Φθοριωση (σε παιδια και ενηλικες)

Φθορίωση Δοντιών

Είναι μια θεραπεία στην οποία εφαρμόζεται τοπικά φθόριο πάνω στην επιφάνεια των δοντιών για την προστασία τους από την τερηδόνα.
Εφαρμόζεται κυρίως στην παιδική ηλικία ή σε ενήλικες, είτε για την προληπτική ενίσχυση της φυσικής δομής των δοντιών των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα ή για την θεραπεία και αναστροφή της πορείας μιας αρχικής τερηδόνας.

Πώς προστατεύει τα δόντια;

Το φθόριο ενισχύει τη δομή της αδαμαντίνης του δοντιού, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στα οξέα, που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.
Η συστηματική λήψη φθορίου και η φθορίωση των δοντιών, βοηθούν την αδαμαντίνη να διατηρηθεί ισχυρή στις επιθέσεις των μικροβίων. Το δόντι υποκαθιστά κάποια από την ποσότητα του ασβεστίου που έχει χαθεί με φθόριο. Έτσι δημιουργείται μια χημική ουσία πιο ισχυρή και σκληρή από την ουσία που φυσιολογικά περιέχει η αδαμαντίνη (υδροξυαπατίτη) αυξάνοντας την αντοχή των οξέων.
Η τοπική φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θεραπευτικά σε πολύ αρχικά στάδια της τερηδόνας για την αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί η αδαμαντίνη. Σε αυτή την περίπτωση η φθορίωση παρέχει την απαραίτητη ποσότητα φθορίου για να βοηθήσει την αδαμάντινη να υποκαταστήσει τα χαμένα μεταλλικά άλατα και να εμποδίσει την εξέλιξη της τερηδόνας.

Πότε γίνεται η Φθορίωση των Δοντιών;
Εφαρμόζεται κατά την παιδική ηλικία για την προστασία των ευαίσθητων παιδικών δοντιών και είναι ύψιστης σημασίας μεταξύ 6 και 15 ετών, κατά την περίοδο που σχηματίζονται και ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια

Φθορίωση στο ιατρείο με δισκάρια

Αποτελεί την κλασσική μέθοδο φθορίωσης των παιδιών, όπου συνήθως οι ανάγκες φθορίωσης αφορούν όλα τα παιδικά δόντια. Μια φθοριωμένη γέλη που περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση φθορίου τοποθετείται σε ειδικά δισκία μιας χρήσης που εφαρμόζονται στην άνω και κάτω γνάθο και παραμένουν στο στόμα για 1-4 λεπτά ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό και τις οδηγίες χρήσης από τον κατασκευαστή. Η φθορίωση πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-4 φορές το χρόνο.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα, και να κλείσετε ένα ραντεβού.